aug 26 2016

Vasten

Published by at 11:57 under Sportvoeding

Vasten, hierbij denken we al snel aan de Ramadan, of het vasten zoals Katholieken doen in de periode na 'carnaval'. Deze vasten-periodes hebben een religieuze achtergrond en worden op andere wijze uitgevoerd dan een gewone vasten-kuur. In het laatste geval gebeurt het vasten om het lichaam te ontgiften en te ontdoen van afvalstoffen. Is dit vasten ook daadwerkelijk gezond? 

Vasten en gezondheid

Vasten doe je niet om af te vallen, maar om het lichaam te reinigen. Ten eerste is vasten niet voor iedereen geschikt; uiteraard niet voor zwangere vrouwen en kinderen, of personen met een specifieke aandoening. 

Er zijn verschillende kuren mogelijk. Gangbaar is dat men enkele dagen vast, tot wel 10 dagen aan toe. Dit gebeurt dan niet alleen op basis van water drinken, maar ook het nemen van bepaalde vruchten, zoals appels. Het spijsverteringskanaal, maar ook andere organen, komen niet moeiteloos op gang na intensief vasten. Raadpleeg allereerst een huisarts voordat je tot een serieuze vastenkuur overgaat. Tijdens het vasten drinkt men naast water kruiden thee soorten, of teatox. Ook zijn er specifieke sap-kuren en detox-thee kuren waarin men op een milde wijze kan vasten.

Futloosheid

Want verwacht van een water en thee-vastenkuur dat je na circa 3 dagen aanzienlijk in krachten inloopt. Men kan licht in het hoofd raken, algehele futloosheid kan optreden, men kan kouwelijk worden omdat het warm houden van het lichaam ook weer energie kost. 

Vasten lijkt een ideale manier om af te vallen, maar dit is niet het uitgangspunt van vasten. Het is een uitputtingsslag voor het lichaam, wat niet te onderschatten valt.

Reacties uitgeschakeld voor Vasten

Comments are closed at this time.