mrt 05 2019

Soorten dakbedekking

Published by at 11:21 under Recreatie

Er zijn veel manieren om je dak te bedekken. Dakpannen zijn veruit het populairst, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden (denk aan bitumen, groendak of rieten daken) die ik in dit artikel met je zal delen. Als eerste maken we onderscheid tussen platte daken en hellende daken. Een plat dak heeft het wat betreft de weestomstandigheden een stuk zwaarder dan een hellend dak. Een flinke regenbui bijvoorbeeld, glijd makkelijk van een hellend dak af, maar blijft (gedeeltelijk) liggen op een plat dak. Er zijn vier populaire soorten dakbedekking voor een plat dak.

Bitumen

Dit staat ook wel bekend onder de namen roofing en dakleer. Dit is al decennia de populairste dakbedekking voor platte daken. Het materiaal ontstaat tijdens de productie van ruwe aardolie. Dit is duurzaam materiaal wat makkelijk te plaatsen is. Omdat het bestendig is tegen het Nederlandse klimaat, gaat het naar verwachting zo’n vijfentwintig jaar mee.

Pvc

Dit kunststof materiaal kent dezelfde voordelen als bitumen. Het verschil is dat er van PVC ook een witte variant dakbedekking beschikbaar is. Witte dakbedekking is beter bestand tegen hoge temperaturen, omdat het de warmte niet vasthoudt. Hierdoor blijft uw huis in de zomermaanden koeler dan wanneer er een donker dak op uw huis zit. Dit materiaal heeft wederom een levensduur van ongeveer vijfentwintig jaar.

Groendak

Dit mooie dak kent meerdere voordelen. Als eerste is het een mooi aanzicht, maar daarnaast verlengt het de levensduur van de huidige dakbedekking tot wel veertig jaar. De mossen, kruiden en grassen zorgen hiervoor. De laag groen is namelijk extra bescherming tegen de weersinvloeden. Op een hellend dak is het ook mogelijk om dit soort dakbedekking te plaatsen.

Zoals ik net al zei, zijn er ook nog hellende daken. Ik zal nu met u delen wat hiervoor de meestgebruikte soorten dakbedekking zijn.

Dakpannen

Dit is hoe de meeste huizen in Nederland bedenkt zijn. Deze traditionele dakbedekking is inmiddels in allerlei varianten te verkrijgen. Zo heb je keuze in kleur, glans, formaat en vorm. Deze dakpannen zijn allemaal bestand tegen alle weersomstandigheden. Daarbij behouden ze door de jaren heen hun kleur en zijn ze niet milieubelastend.

Metaalplaten

Dit is een vorm van dakbedekking die steeds vaker voorkomt. Voorheen werd dit vooral gebruikt omdat het praktisch was. Metaal gaat namelijk lang mee en is daarbij ook nog eens flexibel en eenvoudig te plaatsen. Tegenwoordig laten vooral mensen die hun woning een moderne uitstraling willen geven dit soort dakbedekking plaatsen.

 

Rieten dak

Tot slot is er nog het rieten dak. Vroeger was dit er populair, met name omdat het erg goedkoop was. Tegenwoordig is het meer een luxeproduct, wat de woning een originele uitstraling geeft. Wanneer je dit soort dakbedekking kiest, is het belangrijk dat de helling minimaal vijfenveertig graden is. Wanneer het lager is kan het water namelijk niet goed weglopen. Zo’n soort dakbedekking vergt veel onderhoud maar kan wel vijfenveertig jaar mee gaan. Na deze levensduur is het wel belangrijk dat de gehele dakbedekking vernieuwd wordt. De reden hiervoor is dat riet gaat rotten. Kijk voor meer informatie over rieten daken op https://www.rietwerk.nl/.

Dit reclame-artikel is geplaatst door (e-conomy), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.

Reacties uitgeschakeld voor Soorten dakbedekking

Comments are closed at this time.